Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków


Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

0,5 kg ugotowanych zimnych ziemniaków
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta*
pieprz*
sól

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Ziemniaki rozgnieść na miazgę dodać obie mąki, przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Z gotowej masy uformować niewielkie kotleciki o grubości ok 0,5-1cm, następnie obtoczyć je w tartej bułce lub mące. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju lub upiec w piekarniku.

Placki idealne dla dzieci - znakomicie smakują podane z ketchupem. Można urozmaicić siekaną zieleniną lub prażoną cebulką. Dla maluszków polecam wersję podstawową z piekarnika, bez bułki tartej, po prostu lekko oprószone w mące.

Komentarze

Popularne posty