Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków
Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
0,5 kg ugotowanych zimnych ziemniaków3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta*
pieprz*
sól
Placki idealne dla dzieci - znakomicie smakują podane z ketchupem. Można urozmaicić siekaną zieleniną lub prażoną cebulką. Dla maluszków polecam wersję podstawową z piekarnika, bez bułki tartej, po prostu lekko oprószone w mące.
sól
*- opcjonalnie
Przygotowanie:
Ziemniaki rozgnieść na miazgę dodać obie mąki, przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Z gotowej masy uformować niewielkie kotleciki o grubości ok 0,5-1cm, następnie obtoczyć je w tartej bułce lub mące. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju lub upiec w piekarniku.Placki idealne dla dzieci - znakomicie smakują podane z ketchupem. Można urozmaicić siekaną zieleniną lub prażoną cebulką. Dla maluszków polecam wersję podstawową z piekarnika, bez bułki tartej, po prostu lekko oprószone w mące.
Komentarze
Prześlij komentarz