Kresowe gołąbki z ziemniakami w wersji wegańskiej
Kresowe gołąbki z ziemniakami w wersji wegańskiej
- cudowne, przypominające smakiem dzieciństwo, przysmak kuchni kresowej -
- porcja na 6 średnich lub 8 małych gołąbków -
- porcja na 6 średnich lub 8 małych gołąbków -
Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej słodkich, kremowych, młode ziemniaki się nie nadają)4 łyżki stołowe kaszy manny lub 1/2 torebki rozgotowanego ryżu
6-8 liści z średniej kapusty białej + 3 liście na spód garnka
zalewa z kiszonej kapusty lub ogórków, woda (proporcja 1:5)*
2 szkl mleka roślinnego neutralnego smakiem np. ryżowego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki stołowe cebuli prażonej
2 cebule
olej
cukier
pieprz
sól
*- nadaje liściom, lekko kwaskowego posmaku, opcjonalnie można pominąć
Przygotowanie:
1/3 szkl mleka wymieszać z mąką pszenną, pozostałe mleko zagotować. Do gorącego mleka wlać rozrobioną w mleku mąkę i zagotować cały czas mieszając tak by powstał kremowy sos bez grudek. Cebulę poszatkować w piórka usmażyć na złoto, posolić wlać do sosu razem z tłuszczem i chwilę pogotować by sos przeszedł aromatem cebuli. W smaku sos powinien przypominać sos cebulowy na słodkiej śmietanie. Opcjonalnie doprawić sos solą i szczyptą cukru. Gołąbki odsączyć i podać z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz