Kresowe gołąbki z ziemniakami w wersji wegańskiej

Kresowe gołąbki z ziemniakami w wersji wegańskiej

- cudowne, przypominające smakiem dzieciństwo, przysmak kuchni kresowej -
- porcja na 6 średnich lub 8 małych gołąbków -

Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej słodkich, kremowych, młode ziemniaki się nie nadają)
4 łyżki stołowe kaszy manny lub 1/2 torebki rozgotowanego ryżu
6-8 liści z średniej kapusty białej + 3 liście na spód garnka
zalewa z kiszonej kapusty lub ogórków, woda (proporcja 1:5)*
2 szkl mleka roślinnego neutralnego smakiem np. ryżowego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki stołowe cebuli prażonej
2 cebule
olej
cukier
pieprz
sól
*- nadaje liściom, lekko kwaskowego posmaku, opcjonalnie można pominąć

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć w garnku, zdjąć liście i wyciąć żyły. Ziemniaki obrać, opłukać w wodzie zetrzeć na miazgę. Odsączyć ziemniaki na sitku, nie należy ich mocno wyciskać. Poczekać aż sok z ziemniaków się rozwarstwi. Należy wtedy zlać wodę znad skrobi i dodać ją razem z mąką ziemniaczaną i kaszą manną do masy. Zetrzeć jedną cebulę na papkę i dodać ją do ziemniaków razem z solą, pieprzem i drobno pokruszoną cebulą prażoną. Na dno garnka ułożyć kilka pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Zawinąć farsz ziemniaczany w liście kapusty i ułożyć w garnku. Gołąbki zalać osoloną wodą z dodatkiem soku z kiszonki tak aby woda przykryła gołąbki całkowicie. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż kapusta w będzie miękka.
1/3 szkl mleka wymieszać z mąką pszenną, pozostałe mleko zagotować. Do gorącego mleka wlać rozrobioną w mleku mąkę i zagotować cały czas mieszając tak by powstał kremowy sos bez grudek. Cebulę poszatkować w piórka usmażyć na złoto, posolić wlać do sosu razem z tłuszczem i chwilę pogotować by sos przeszedł aromatem cebuli. W smaku sos powinien przypominać sos cebulowy na słodkiej śmietanie. Opcjonalnie doprawić sos solą i szczyptą cukru. Gołąbki odsączyć i podać z sosem.

Komentarze

Popularne posty