Wegański sos pieczeniowy

Sos pieczeniowy

- przepis zainspirowany sosem do dziczyzny z przed wojennej książki kucharskiej -
- wychodzi ok 600-700 ml sosu -

Składniki:

3-4 grzybki suszone**
1 mała marchewka
1 mały ogórek kiszony
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2 szkl wody
2 szkl bulionu warzywnego
1 łyżeczka płaska ciemnego kakao
4 łyżki cebulki prażonej
2 pomidory suszone posiekane na drobno
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka sproszkowanych liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
3 ziarna jałowca*
1 łyżeczka ziaren kolendry
szczypta pieprzu
sos sojowy (3-4 łyżeczki)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego*
szczypta cynamonu*
płatki drożdżowe nieaktywne*
papryka ostra*

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Grzyby pokruszyć na małe kawałki i zalać odrobiną wrzątku. Cebule i marchew obrać, pociąć w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej razem z łupiną, jak się zrumieni z obu stron wyłowić. Na olej wsypać poszatkowaną cebulę i na małym ogniu, powoli usmażyć na złoto. Wsypać marchewkę i lekko przesmażyć. Posypać warzywa mąką, papryką słodką i wędzoną - oprószone smażyć aż się ona mocno zrumieni. Wlać wodę i bulion. Ogórek kiszony i czosnek smażony, obrany z łupin pokroić na drobno. Dodać pozostałe składniki (grzyby razem z wodą). Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną (cebula ma się prawie całkowicie rozpuścić). Przetrzeć sos przez stalowe sito (nie blendować).

Nie należy się bać kakao i cynamonu - tu jest ich dodana odrobina poza tym, jest wiele tradycyjnych przepisów na wytrawne sosy na bazie pierników czy czekolady.

**- zamiast grzybków suszonych mogą być pieczarki z tym, że muszą być bardzo świeże tzn. białe i usmażone na osobnej patelni, na bardzo gorącym oleju na złoto.

Komentarze

Popularne posty