Wegańska pizza biała

Wegańska pizza biała

Składniki:

Ciasto:

2 szkl mąki pszennej
3/4 szklanki wody
garść otrębów orkiszowych
1/3 op drożdży instant lub
1/2 łyżeczki soli

Sos:
50g tłuszczu roślinnego
2 łyżki mąki
3/4 szkl wody
2 łyżki cebuli prażonej
2 ząbki czosnku

Dodatki:
2-3 pieczarki
1/3 cukinii
1/2 cebuli
szczypta posiekanej natki pietruszki

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i  wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki przełożyć je do miski i przykryć. Ciasto na pizzę zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość (około godziny). Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego krążek do pizzy lub dwa.
Cebulę prażoną rozdrobnić na proszek w młynku lub moździerzu. Wodę zagotować z cebulką (jeśli potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem). Tłuszcz rozpuścić w rondelku, wrzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku wraz z łupinami. Gdy czosnek zarumieni się wyjąć go i wsypać mąkę. Należy ją uprażyć na złoto. Następnie wlać wodę z przyprawami i intensywnie mieszać by nie powstały grudki (jeśli powstaną sos przetrzeć przez sitko). Sos zdjąć z ognia i przestudzić.

Dodatki pokroić w plasterki. Smażony czosnek pociąć w drobne kawałki.Ciasto przełożyć na wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia. Na ciasto posmarować sosem i położyć dodatki.
Posypać pietruszką. Piec w 220C aż się pizza zarumieni.

Komentarze

Popularne posty