Wegańska pizza biała
Wegańska pizza biała
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
3/4 szklanki wody
garść otrębów orkiszowych
1/3 op drożdży instant lub
1/2 łyżeczki soli
1/3 op drożdży instant lub
1/2 łyżeczki soli
Sos:
50g tłuszczu roślinnego
2 łyżki mąki
3/4 szkl wody
2 łyżki cebuli prażonej
2 ząbki czosnku
Dodatki:
2-3 pieczarki
1/3 cukinii
1/2 cebuli
szczypta posiekanej natki pietruszki
Cebulę prażoną rozdrobnić na proszek w młynku lub moździerzu. Wodę zagotować z cebulką (jeśli potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem). Tłuszcz rozpuścić w rondelku, wrzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku wraz z łupinami. Gdy czosnek zarumieni się wyjąć go i wsypać mąkę. Należy ją uprażyć na złoto. Następnie wlać wodę z przyprawami i intensywnie mieszać by nie powstały grudki (jeśli powstaną sos przetrzeć przez sitko). Sos zdjąć z ognia i przestudzić.
Dodatki pokroić w plasterki. Smażony czosnek pociąć w drobne kawałki.Ciasto przełożyć na wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia. Na ciasto posmarować sosem i położyć dodatki.
Posypać pietruszką. Piec w 220C aż się pizza zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz