Wegańskie precle bawarskie


Wegańskie precle bawarskie

- pyszna przekąska, o smaku podobnym do słonych paluszków, idealna do piwa -
porcja na 10-12 sztuk -

Składniki:

Ciasto:

1,5 szkl letniej wody
500g mąki
1/2 op. drożdży instant
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli

Pozostałe składniki:

5 łyżeczek sody
1l wody
tłuszcz roślinny
gruba sól
sezam*

* - opcjonalnie

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać w misce i wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto - najwygodniej mikserem z hakiem. Miskę napełnić wodą i zanurzyć kulę ciasta, przykryć talerzykiem tak by ciasto się swobodnie unosiło ale nie wystawało ponad lustro wody (talerz sprawi, że ciasto pozostanie pod wodą i nie obeschnie). Odstawić miskę w ciepłe miejsce aż ciasto potroi objętość. Ciasto wyłowić z miski, zagnieść ponownie, w razie potrzeby podsypać mąką, podzielić na kawałki. Z każdej porcji uformować precel. W garnku zagotować litr wody z sodą. Piekarnik rozgrzać do 230C. Wkładać precle ostrożnie do garnka, obgotować każdy przez moment (ok. pół minuty). Następnie posmarować precle tłuszczem i posypać grubą solą. Wstawić do piekarnika i piec aż się mocno zarumienią.



Komentarze

Popularne posty