Wegańska zupa koperkowa

Wegańska zupa koperkowa

- przepis na 5-6 porcji zupy -

Składniki:

2,5 l bulionu warzywnego
gotowane warzywa z bulionu*
2 pęczki młodego koperku
150 ml jogurtu sojowego
2 porcje ciasta na lane kluseczki ( przepis tutaj )
naturalna przyprawa do zupy*
cukier
sól
pieprz

* - opcjonalnie

Przygotowanie:

Koperek umyć. Łodygi kopru oberwać z naci. Nać drobno posiekać i wrzucić do bulionu. Warzywa pokroić i również wrzucić do zupy. Bulion zagotować i przygotować lane kluseczki. Ciasto wylać na deskę. Łyżką oddzielać małe porcje ciasta i wrzucać na wrzątek. Co jakiś czas mieszać zupę by kluseczki nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną kluseczki, zdjąć zupę z ognia, dodać jogurt sojowy i wymieszać. Doprawić zupę do smaku.

Komentarze

Popularne posty