Wegański sos curry
Wegański sos curry
- przepis na 1-2 porcje -
Składniki:
1,5 szkl. bulionu warzywnego
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki pieruszki suszonej
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
200g makaronu
gotowane warzywa*
*-opcjonalnie
Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić. Cedzak postawić na talerz. Garnek, w którym gotował się makaron oczyścić z resztek, wysuszyć podgrzewając na kuchence. Gdy będzie już suchy wlać do niego olej. Na rozgrzany tłuszcz wsypać mąkę tak aby pokryła cienką warstwą dno. Mąkę usmażyć na złoto, następnie wlać bulion i intensywnie mieszać aby nie powstały grudki. Dodać płatki drożdżowe, curry, dobrze wymieszać. Gotować aż sos zgęstnieje, następnie zdjąć garnek z ognia. Dodać pozostałe przyprawy i drobno pokrojone gotowane warzywa. Do sosu świetnie pasuje gotowany kalafior. Makaron nałożyć na talerze i polać sosem. Można użyć talerz, na którym stał cedzak dzięki czemu będzie mniej naczyń do zmywania.
Komentarze
Prześlij komentarz