Klopski (Falafele po mojemu)
Klopski (Falafele po mojemu)
- klopsiki te są idealne do szaszłyków na grilla -
- ze względu na to, że są trochę pracowite zawsze robię ich większą ilość i część mrożę -
- przepis na około 70-80 szt. -
Składniki:
600g ciecierzycy suszonej
200g suchego grochu łuskanego
4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl. wody
opakowanie przyprawy curry
2 łyżeczki warzywnej przyprawy
4 łyżki sosu sojowego
posiekana nać pietruszki*
1 drobno posiekana cebula*
ostra papryka*
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta*
*- opcjonalnie
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch namoczyć w wodzie przez noc w 2 osobnych miskach. Groch odcedzić i wrzucić do wrzącej, osolonej wody - gotować 20 min (ma się tylko lekko podgotować a nie ugotować). Ponownie odcedzić. Ciecierzycę i groch zmielić maszynką do mięsa. Wodę, sos i sok z cytryny wymieszać i wlać do masy z ziaren. Dodać mąkę, przyprawy i dobrze wymieszać. Przypraw nie należy żałować. Z masy formować małe klopsiki i smażyć na je głębokim tłuszczu. Gotowe układać na ręczniku papierowym. Klopsiki można przed smażeniem obtoczyć w bułce, choć nie jest to konieczne.
Komentarze
Prześlij komentarz