Wegański burger z kotletem ciecierzycy
Wegański burger z kotletem ciecierzycy
- przepis na 4 burgery -
Składniki:
4 bułki
liście szpinaku baby*
kalarepa*
4 duże pieczarki
łyżeczka soku z cytryny lub słabego octu
3 łyżeczki wody
łyżeczka soku z cytryny lub słabego octu
3 łyżeczki wody
cebula
sos BBQ
ketchup
*- lub inne warzywa wg uznania
kotlet z ciecierzycy (4 sztuki):
150g ciecierzycy suszonej
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku cytryny
1 łyżka wody
łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka warzywnej przyprawy
1 łyżeczka sosu sojowego
posiekana nać pietruszki
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc. Odcedzić i zmielić maszynką do mięsa. Wodę, sos i sok z cytryny wymieszać i wlać do masy z ziaren. Dodać mąkę, przyprawy, zieleninę i dobrze wymieszać. Przypraw nie należy żałować. Z masy formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć je na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gotowe układać na ręczniku papierowym.
Burgery:
Bułki przekroić i podgrzać na parze. Pieczarki umyć, pokroić na grubsze plastry, skropić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Usmażyć na złoto (olej musi być dobrze rozgrzany, należy układać pieczarki porcjami bo gdy będzie ich za dużo puszczą wodę i zaczną się gotować zamiast smażyć). Kalarepę, cebulę obrać i pokroić w plastry ( kalarepę polecam! przyjemnie chrupie!).
Dolną część bułki posmarować sosem BBQ, ułożyć liście szpinaku, plaster kalarepy i pieczarki. Na warzywa położyć kotlet, następnie ułożyć kilka plastrów ogórka kiszonego i krążków cebuli. Całość polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.
Komentarze
Prześlij komentarz