Zupa pomidorowa z cukinią

Zupa pomidorowa z cukinią

- przepis na 3-4 porcje zupy -

Składniki:

1,5l wody
koncentrat pomidorowy (190g)
mała cukinia
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3-4 liście lubczyku*
6 łyżek suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
3 liście laurowe
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka ziół prowansalskich
makaron nitki lub wstążki (ok. 100g)
pieprz
sól
cukier lub słodzik*
mielona papryka ostra*
natka pietruszki*

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na bardzo małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Cukinię obrać i obieraczką do pociąć na cienkie plasterki. Plasterki cukinii kroimy wzdłuż na wstęgi przypominające wielkością makaron. Dodać cukinię i koncentrat pomidorowy do gotującej się zupy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem (jeśli koncentrat jest mocno kwaśny). Gdy cukinia zmięknie zupa jest gotowa. Ugotować w osobnym garnku makaron (lub jeśli są to cienkie nitki to można je ugotować w zupie. Należy przy tym pamiętać, że makaron wypije wodę z zupy i będzie ona bardziej gęsta). Posypać pietruszką.

Komentarze

Popularne posty