Sałatka z cukinii z papryką i musztardą francuską na zimę


Sałatka z cukinii z papryką i musztardą francuską na zimę

- przepis na 4 słoiki 400 ml -

Składniki:

2 kg cukinii
2 papryki czerwone
0,5 kg marchwi
2 cebulki dymki
4 łyżeczki musztardy francuskiej
60 ml oleju
60ml octu 10%
130g cukru
ok. 2,5 łyżki soli

4 słoiki ok 400 ml (wyparzone, wysuszone, nie wycierane ścierką; zakrętki najlepiej nowe, wygotowane)

Dla fanów ostrzejszych smaków polecam dodać łyżeczkę bardzo ostrej musztardy

Przygotowanie:

Cukinię obrać i pokroić w cienkie plastry, zasypać solą i odstawić na 30 min. Paprykę umyć, pozbawić pestek i pokroić w małe piórka (pół księżyce). Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, Dymkę umyć i posiekać razem z szczypiorem na talarki. Warzywa wymieszać z przygotowaną wcześniej cukinią, odstawić na 15 min. Odlać z warzyw sok do małego rondla, podgrzać go i rozpuścić w nim cukier. Sok połączyć z olejem, octem i musztardą. Warzywa przełożyć do wypasteryzowanych słoików (stosuję suchą pasteryzację) i zalać zalewą zostawiając ok 1cm od krawędzi słoika pustej przestrzeni. Łyżką ubić zawartość tak aby pozbyć się bąbli powietrza, wytrzeć słoik (szczególnie jego krawędź). Mocno zakręcić i pasteryzować przez 30min. Wyciągnąć gorące słoiki, postawić do góry nogami na ręczniki i owinąć. Gdy ostygną, odwrócić i sprawdzić czy wszystkie pokrywki złapały, jeśli nie zakręć ponownie inną pokrywką i jeszcze raz przez chwilę pasteryzować. 
Robiąc weki należy korzystać z czystych ścierek i uważać by nie używać brudnych sztućców (oraz nie oblizywać, nie wkładać palców) do przetworów. Jeśli robimy różne przetwory na raz należy pilnować by nie używać tej samej łyżki co była maczana w kiszonkach do innych przetworów.


Jak pasteryzować przetwory: 
http://namiotle.pl/8709/pasteryzacja-jak-pasteryzowac-przetwory/

Komentarze

Popularne posty