Tofucznica z soczewicą i grzankami

Ponieważ typowa tofucznica wymaga 200g tofu na osobę, ten przepis będzie idealny w chwilach gdy potrzebujemy cudownie rozmnożyć jedzenie np. gdy znajomi zostaną na noc i trzeba rano przyrządzić dla nich śniadanie. Z kostki tofu przygotujemy posiłek nie dla jednej a dla 4 osób. Przepis też ułatwia "czyszczenie" lodówki z resztek.

Tofucznica z soczewicą i grzankami

- przepis na 2 porcje -

Składniki:

100-120 g tofu
1 mała cebula
2 kromki chleba (może być suchy)
2 łyżki suchej soczewicy czerwonej
ok. 1 szklanka wody
łyżeczka curry
łyżeczka płatków drożdżowych*
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej*
ziołowa przyprawa (np. czubryca zielona, zioła prowansalskie lub inne)
warzywa lub grzyby**
tłuszcz do smażenia
pieprz
sól

*-opcjonalnie
**- do wyboru: 1/3 cukinii, mały pomidor, 1/2 papryki, ugotowany ziemniak, kawałek gotowanego kalafiora, 3-4 duże pieczarki lub 50-80g boczniaka lub kurek.

Przygotowanie:

W małym rondlu ugotować w osolonej wodzie soczewicę (powinna wypić prawie całą wodę). Warzywa i chleb pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i uprażyć grzanki na złoto (najlepiej bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością bo grzanki piją tłuszcz). Grzanki przełożyć do miski. Tofu odcisnąć, rozdrobnić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, wrzucić warzywa (lub grzyby) i całość podsmażyć na złoto. Wsypać tofu, smażyć przez chwilę. Następnie dodać soczewicę, curry, pieprz i sól. Cały czas mieszając, odparować resztki wody z gotowania soczewicy. Na koniec wsypać grzanki i wymieszać. Podawać tofucznicę posypaną ziołami.



Komentarze

Lubisz gotować ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty