Wegańska zupa grochowa

Wegańska zupa grochowa

- przepis na 3-4 porcje zupy - 

Składniki:

70g suchego grochu połówek
200g ziemniaków
2 małe marchewki
1/3 selera korzeniowego
1 mała cebula
3 liście laurowe
płaska łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki warzywnej przyprawy
2 łyżeczki cebuli prażonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
łyżeczka sosu BBQ
łyżeczka majeranku
cukier
pieprz
sól

Dodatki:
kawałki smażonego wędzonego tofu*

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Zagotować 1,5l wody w garnku. Przed gotowaniem grochu nie moczyć, tylko opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu przez 35 minut. Obrać i pokroić warzywa - ziemniaki w średnie kawałki, marchew i seler w kostkę, cebulę posiekać na drobno. Osolić wodę i dodać do niej warzywa oraz przyprawy. Gotować przez 15-20 min. Dodać sos BBQ i wymieszać. Podawać z kawałkami smażonego wędzonego tofu.

Komentarze

Popularne posty