Wegańska zupa grochowa
Wegańska zupa grochowa
- przepis na 3-4 porcje zupy -
Składniki:
70g suchego grochu połówek200g ziemniaków
2 małe marchewki
1/3 selera korzeniowego
1 mała cebula
3 liście laurowe
płaska łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki warzywnej przyprawy
2 łyżeczki cebuli prażonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
łyżeczka sosu BBQ
łyżeczka majeranku
cukier
pieprz
sól
Dodatki:
kawałki smażonego wędzonego tofu*
*- opcjonalnie
Przygotowanie:
Zagotować 1,5l wody w garnku. Przed gotowaniem grochu nie moczyć, tylko opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu przez 35 minut. Obrać i pokroić warzywa - ziemniaki w średnie kawałki, marchew i seler w kostkę, cebulę posiekać na drobno. Osolić wodę i dodać do niej warzywa oraz przyprawy. Gotować przez 15-20 min. Dodać sos BBQ i wymieszać. Podawać z kawałkami smażonego wędzonego tofu.
Komentarze
Prześlij komentarz