Wegański sos kurkowy (szybki)

Wegański sos kurkowy (szybki)

- przepis na 2 porcje sosu -

Składniki:

100g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka mąki pszennej
łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
ok. 3-4 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Kurki umyć i oczyścić. Cebulę obrać i drobno poszatkować. W głębokiej patelni lub płytkim garnku rozgrzać tłuszcz. Czosnek rozgnieść i razem z łupiną wrzucić na patelnię, gdy się mocno zarumieni wyłowić. Następnie wrzucić kurki i smażyć aż się ładnie przyrumienią, również wyłowić. Wrzucić cebulę i smażyć aż będzie złota. Posypać ją równomiernie mąką i cały czas mieszając przyrumienić mąkę. Wlać dwie szklanki wody i dusić aż cebula będzie bardzo miękka. Dodać kurki, płatki drożdżowe, sos sojowy, obrany z łupiny i pocięty na kawałki czosnek (ten wcześniej smażony). Dusić na małym ogniu aż kurki zmiękną i oddadzą aromat a sos zmniejszy objętość i będzie gęsty. Doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać paprykę i czosnek niedźwiedzi ponieważ za długo gotowana papryka da gorzki posmak a czosnek niedźwiedzi straci swój ładny kolor.



Komentarze

Popularne posty