Ser wegański

Ser wegański

 - przepis na formę o średnicy 8 cm -

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
8 łyżeczek cebulki prażonej
6 łyżeczek nieaktywnych drożdży suszonych
płaska łyżeczka papryki wędzonej
płaska łyżeczka curry
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki mieszanki żelującej**
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
50g tłuszczu roślinnego
1/2 gotowanej marchewki *
2 łyżeczki sosu sojowego*
łyżeczka mleka roślinnego w proszku*

*-opcjonalnie
**- mieszanka żelująca do dżemów typu 3:1 - nie cukier żelujący co jest w dużych torebkach tylko produkt w takich małych opakowaniach jak kisiel.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć razem z marchewką na miazgę (w malakserze, blenderem lub na tarce - obojętnie). Odcisnąć papkę ziemniaczaną na sicie. Masę z ziemniaków przełożyć do rondla, zalać 1-1,5 szkl. wody, wymieszać z cebulka prażoną i przyprawami (dodać wszystko oprócz mąki i mieszanki żelującej). Gotować na małym ogniu aż ziemniaki się rozpadną, ciągle mieszając. Sok z ziemniaków wymieszać z mąką i mieszanką żelującą, następnie odstawić do napęcznienia.  Masę ziemniaczaną przetrzeć przez sito (przecierając łatwo jest kontrolować smak sera - zasada jest prosta: im więcej masy ziemniaczanej tym bardziej ziemniaczany smak). Sok z ziemniaków zamieszać i wlać do przetartej masy. Następnie dodać tłuszcz roślinny, zagotować i mocno zredukować (należy uważać by nie przypalić) - masa musi mieć konsystencję sera smażonego. Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej folią spożywczą formy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Smak? Ser z nutą placka ziemniaczanego :D Dla mnie bomba :D

Komentarze

Popularne posty