Wegańskie paluszki ala rybne
Wegańskie paluszki ala rybne
- przepis na 12-15 paluszków -
Składniki:
150g suchej ciecierzycy
25g puree ziemniaczanego instant
25g mąki pszennej
1 szkl. bulionu warzywnego lub wody
sok z 1/2 cytryny
1/2 listka nori
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czubrycy zielonej*
pieprz
sól
panierka
olej do smażenia
*- może być inna ziołowa przyprawa pasująca do ryby
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmielić w maszynce do mielenia. Nori podrzeć na kawałeczki a potem zmielić w młynku do kawy lub drobno siekać nożem. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Uformować małe paluszki i obtoczyć w panierce. Na patelni rozgrzać olej - powinno być go na tyle dużo by paluszki były w nim zanurzone do przynajmniej połowy. Smażyć paluszki z dwóch stron na złoty kolor.
Jeśli usmażymy paluszki na lekko złoty kolor możemy je zamrozić na później. Aby się nie skleiły wystarczy przełożyć je papierem do pieczenia.
Wyglądają bardzo ciekawie! Muszę je koniecznie zrobić, tylko powiedz mi gdzie dostanę gotowe wegańskie puree :) ?
OdpowiedzUsuńKupuję w Kauflandzie marki K-classic, szukaj tam gdzie kasza i ziarna.
UsuńDzięki za przepis :) Właśnie będę próbować odtworzyć. Czym panierujesz ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ze dopiero teraz odpisuję. Kupiłam akurat gotową bułkę tartą chrupiącą marki Solpak
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wszystkie praktycznie dania rybne są warte tego aby je jeść, tym bardziej, że często są one pyszne. Na pewno każdemu również mogę polecić przepis na pyszne grzanki https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-chleba-razowego-z-wedzonym-lososiem-mowi-i-pasta-z-pistacji-z-trukawkami/ gdzie oczywiście znajdziemy łososia.
OdpowiedzUsuń