Wegańskie paluszki ala rybne

Wegańskie paluszki ala rybne

- przepis na 12-15 paluszków -

Składniki:

150g suchej ciecierzycy
25g puree ziemniaczanego instant
25g mąki pszennej
1 szkl. bulionu warzywnego lub wody
sok z 1/2 cytryny
1/2 listka nori
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czubrycy zielonej*
pieprz
sól


panierka
olej do smażenia

*- może być inna ziołowa przyprawa pasująca do ryby


Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmielić w maszynce do mielenia. Nori podrzeć na kawałeczki a potem zmielić w młynku do kawy lub drobno siekać nożem. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Uformować małe paluszki i obtoczyć w panierce. Na patelni rozgrzać olej - powinno być go na tyle dużo by paluszki były w nim zanurzone do przynajmniej połowy. Smażyć paluszki z dwóch stron na złoty kolor. 

Jeśli usmażymy paluszki na lekko złoty kolor możemy je zamrozić na później. Aby się nie skleiły wystarczy przełożyć je papierem do pieczenia.

Komentarze

  1. Wyglądają bardzo ciekawie! Muszę je koniecznie zrobić, tylko powiedz mi gdzie dostanę gotowe wegańskie puree :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w Kauflandzie marki K-classic, szukaj tam gdzie kasza i ziarna.

      Usuń
  2. Dzięki za przepis :) Właśnie będę próbować odtworzyć. Czym panierujesz ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty