Wegańska przekąska o smaku wędzonego boczku

Wegańska przekąska o smaku wędzonego boczku

 - przepis na jedną przekąskę o wielkości ok. 20x20cm lub 4 mniejsze kawałki -

Składniki:

Arkusz gotowego ciasta filo
papryka wędzona
nieaktywne płatki drożdżowe
olej roślinny
sos sojowy
woda
sól

Przygotowanie:

Duża przekąska: Wodę wymieszać z sosem sojowym - proporcje należy dobrać do indywidualnych preferencji smakowych. Arkusz ciasta posmarować olejem (lub śmietaną roślinną), posypać cienką warstwą płatków drożdżowych oraz papryki wędzonej  i złożyć arkusz w pół. Posmarować wierzch wodą z sosem sojowym a następnie lekko olejem (w paru miejscach) i posypać znów posypać papryką i złożyć na pół. Znów złożyć smarując wodą z sosem, olejem i sypiąc papryką. Posmarować olejem z obu stron. Wierzch posypać lekko solą (polecam morską lub himalajską jest mniej intensywna w smaku). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200C przez 5-8 minut (należy pilnować by się za mocno nie przyrumieniło).

Małe przekąski: Arkusz podzielić na 4 kawałki i postępować jak wyżej.

Komentarze

Lubisz gotować ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty