Wegańska przekąska o smaku wędzonego boczku
Wegańska przekąska o smaku wędzonego boczku
- przepis na jedną przekąskę o wielkości ok. 20x20cm lub 4 mniejsze kawałki -
Składniki:
Arkusz gotowego ciasta filo
papryka wędzona
nieaktywne płatki drożdżowe
olej roślinny
sos sojowy
woda
sól
Przygotowanie:
Duża przekąska: Wodę wymieszać z sosem sojowym - proporcje należy dobrać do indywidualnych preferencji smakowych. Arkusz
ciasta posmarować olejem (lub śmietaną roślinną), posypać cienką
warstwą płatków drożdżowych oraz papryki wędzonej i złożyć arkusz
w pół. Posmarować wierzch wodą z sosem sojowym a następnie lekko olejem (w paru
miejscach) i posypać znów posypać papryką i złożyć na pół. Znów złożyć smarując
wodą z sosem, olejem i sypiąc papryką. Posmarować olejem z obu stron. Wierzch
posypać lekko solą (polecam morską lub himalajską jest mniej intensywna w
smaku). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200C przez
5-8 minut (należy pilnować by się za mocno nie przyrumieniło).
Małe przekąski: Arkusz podzielić na 4 kawałki i postępować jak wyżej.
Komentarze
Prześlij komentarz