Wegańska przekąska serowa

Wegańska przekąska serowa 

Cudownie serowa ! w smaku przypomina zapiekany ser !
- przepis na jedną przekąskę o wielkości ok. 20x20cm lub 4 mniejsze kawałki -

Składniki:

Arkusz gotowego ciasta filo
papryka wędzona
nieaktywne płatki drożdżowe
olej roślinny
woda
sól

Przygotowanie:

Duża przekąska: Arkusz ciasta posmarować olejem (lub śmietaną roślinną), posypać cienką warstwą płatków drożdżowych. Pól arkusza posypać papryką i złożyć arkusz w pół. Posmarować wierzch wodą a następnie lekko olejem (w paru miejscach) i posypać znów płatkami i złożyć na pół. Znów złożyć smarując wodą, olejem i sypiąc płatkami. Posmarować olejem z obu stron. Wierzch posypać lekko solą (polecam morską lub himalajską jest mniej intensywna w smaku). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200C przez 5-8 minut (należy pilnować by się za mocno nie przyrumieniło).

Małe przekąski: Arkusz podzielić na 4 kawałki i postępować jak wyżej.

Komentarze

Popularne posty