Bruschetta czyli grzanka z pomidorami (wegańska)
Bruschetta czyli grzanka z pomidorami
- przepis na około 6 grzanek czyli przekąska dla dwóch lub posiłek dla jednej osoby -
Składniki:
6 kromek pieczywa typu włoskiego lub kawałków bułki
6 łyżeczek wegańskiego majonezu*
1 duży, mocno dojrzały pomidor
1 szalotka lub cebulka dymka (zależnie czy grzanki mają być łagodne czy bardziej wyraziste w smaku)
suszona bazylia
sól
Przygotowanie:
Pomidora i cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na kromki posmarowane majonezem ułożyć pokrojone warzywa, następnie posypać je bazylią i solą. Gotowe grzanki włożyć na górną półkę piekarnika i piec w 150C przez kilka minut (grzanie góra dół, termoobieg 5-8 min, bez termoobiegu ok 10-12 min)
*- w tradycyjnej, włoskiej wersji Bruschetta jest z oliwą i czosnkiem. Dzięki zastąpieniu oliwy majonezem zapiekanka jest bardziej kremowa w smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz