Prosty bigos wegański

Prosty bigos wegański

 - przepis na ok. 2l gotowego bigosu -
Składniki:
1 op. kapusty kiszonej 800g (600g bez soku)*
ok 2kg kapusta słodka
opakowanie przyprawy do bigosu (użyłam marki Prymat)
3-4 liście laurowe
ok. 150g koncentratu pomidorowego
garść cebulki prażonej
pieprz
sól

opcjonalnie: kilka suszonych grzybów leśnych, 2-3 suszone śliwki lub łyżka powideł śliwkowych

szybkowar o pojemności min 7L (całkowita pojemność 9L), drugi duży garnek

* - użyłam gotowej kapusty kiszonej z kminkiem i jałowcem - polecam ją bardzo. Nie jest ani mocno kwaśna, ani słona, za to bardzo aromatyczna.
/ post NIE zawiera żadnego lokowania produktu, w związku z pytaniami o marki składników jakich używam zdecydowałam się na ich podanie /

W przypadku użycia innej kapusty kiszonej: sprawdź czy nie jest za kwaśna lub za słona - jeśli tak, wymaga płukania i doprawienia jałowcem oraz kminkiem (łyżka stołowa jałowca i płaska łyżeczka kminku). 

Przygotowanie:

Kapustę słodką posiekać i przepłukać na sicie. W szybkowarze (lub garnku) układać na przemian kapustę słodką i kiszoną, zalać do połowy wodą, dodać trochę soli. Przykryć zwykłą pokrywką i gotować parę minut aż kapusta zmiękknie i lekko opadnie (u mnie się nie mieści w szybkowarze, więc zawsze upycham ile się da, przykrywam pokrywką, gdy trochę kapusta zmięknie jej poziom zmaleje więc będzie można dodać resztę jej do garnka). Uzupełnić poziom wody tak by był równy z poziomem kapusty.
Zamknąć szybkowar, szybko go rozgrzać i gotować przez 25 min na małym ogniu. Rozszczelnić, dodać przyprawę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Nastawić szybkowar na kolejne 25 min. Po gotowaniu rozszczelnić i przełożyć do zwykłego garnka - w taki sposób by wierzchnia warstwa kapusty znalazła się na spodzie garnka. Co warstę dodać trochę cebulki prażonej. Jeśli kapusta na spodzie szybkowaru się za mocno przypiekła to jej nie przekładać (należy ją spróbować - gorzkiej lepiej przekładać). Gotować przez 20 min lub dłużej (tu kwestia preferencji - im dłużej gotowany jest bigos tym jest lepszy), często mieszając i podlewając w razie potrzeby wodą. Doprawić pieprzem i solą do smaku. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Lubisz gotować ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty