Pieczarkowa pasta na kanapki (wegańska)
Pieczarkowa pasta na kanapki
- przepis na korytko 20 cm -
Składniki:
1 kg pieczarek1 duża cebula
1 czerstwa bułka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina soku z cytryny
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki opłukać, odcedzić, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Cebulkę posiekać na drobno i zeszklić na głębokiej patelni lub w garnku. Do cebuli dodać masę pieczarkową i smażyć ją na mocnym ogniu ciągle mieszając a następnie zdjąć z ognia by ostygła. Bułkę porwać na malutkie kawałeczki i razem z mąką oraz przyprawami wmieszać w masę. Odstawić na 15 min. Przełożyć masę do korytka, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piec przez 30 min.Pastę można mrozić - należy ją podzielić na porcje i włożyć do zamykanych pojemników. Rozmrażać należy w lodówce - wystarczy wieczorem przełożyć ją z zamrażalnika do lodówki, rano będzie już rozmrożona.
Świetny przepis, pieczarkowej pasty jeszcze nie robiłam więc chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę zapytać, to gdzie kupujesz składniki i produkty spożywcze? Ja obecnie szukam sprawdzonego sklepu online z żywnością i zastanawiam się, czy Swojska Piwniczka, to dobry wybór? Jak myślisz? Może miałaś już okazję robić tam zakupy?
OdpowiedzUsuń