Pizza wegańska
Pizza wegańska
- przepis na średnicę 25-30cm -
Składniki:
100g koncentratu pomidorowego (jeśli kwaśny to dosłodzić cukrem)
4 pieczarki
1/2 papryki czerwonej
5-6 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych)
5 oliwek zielonych
kawałek cebulki dymki
ser wegański -> przepis tutaj
bazylia
oregano
ciasto:
ok. 1 szkl mąki typ (00, 650)
1/2 op. drożdży instant
szczypta soli
woda
kamień do pieczenia pizzy
papier do pieczenie
długi nóż lub stalowa łopatka (nie plastikowa! bo się stopi w kontakcie z kamieniem)
Przygotowanie:
Ciasto wymieszać na gęsto lekko klejącą się masę i odstawić na godzinę. Warzywa i pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Papier do pieczenia dociąć do rozmiaru kamienia. Piekarnik ustawić na grzanie górne na 230C (lub więcej). Kamień wstawić na górną półkę piekarnika i rozgrzewać przez 20min. Papier do pieczenia posypać równomiernie mąką i na nim formować krążek z ciasta. Posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i ułożyć składniki. Wysunąć półkę z kamieniem do połowy (nie wyciągać, nie dotykać, nie stawiać na blat bo kamień jest potwornie gorący) i na jego brzegu położyć początek pizzy (razem z papierem; jak ktoś nie ma wprawy to polecam wkładać pizzę z pomocą drugiej osoby) pod spód wsadzić nóż i przesunąć pizzę tak by całą powierzchnią dotykała kamienia. Piec przez 10 min (pilnować pizzy bo robi się błyskawicznie). Pizzę wyciągnąć - złapać za róg papieru i ściągnąć ją na talerz. Kamień studzić w piekarniku.
Polecam kamień do pizzy! Pizza wychodzi jak z pizzerii.
Komentarze
Prześlij komentarz